Vad är skillnaden mellan Mac och PC? Vad är skillnaden mellan Android och iOS? Om jag har en Samsung…är det Android eller iOS? På denna sida försöker jag reda ut några av de mer grundläggande frågeställningarna.

Vad är skillnaden mellan iPhone och Samsung eller Huawei?

Det finns två stora ”familjer” av mobiltelefoner. iOS och Android, detta är namnen på de operativsystem som driver telefonerna.

Apple utvecklar iOS och tillverkar iPhone-telefonerna, de kontrollerar alltså både hårdvara och mjukvara. Alla iPhones använder iOS och alla iOS-enheter är iPhones.

Google utvecklar Android (mjukvaran) medan de olika telefonerna (hårdvaran) tillverkas av en rad olika företag (Google, Samsung, Sony, Huawei, Motorola, Nokia m.fl.).

Android är sagt att vara lite mer ”öppet”, vilket i min mening innebär att det finns mer oseriösa appar och en mindre enhetlig upplevelse. iOS (iPhone) är mer stängt och noggrant kontrollerat av Apple när det gäller vilka appar som kan installeras och hur allt ska fungera. Eftersom Apple kontrollerar både mjuk- och hårdvara så tycker jag också att integrationen mellan dessa två delar är bättre.

Kort sagt är Apples iPhone en enklare och trevligare upplevelse enligt mig. Däremot finns det billigare alternativ på Android-sidan än på iOS. iPhone finns som billigast från 5075:- (iPhone SE 2020-11-01) medan du kan köpa en Androidtelefon för under tusenlappen.

Vad är skillnaden mellan Mac och PC?

Precis som för mobiltelefonerna så drivs datorer av ett operativsystem. På PC-datorer är det vanligast med Windows (även om det finns andra alternativ som Linux och Chrome OS) medan Mac datorer drivs av Mac OS.

Program som är gjorda för att köras på Windows kan inte köras på Mac och tvärt om. Det var framförallt ett problem längre tillbaka i tiden. Nu finns nästan alla ”vanliga” program för både Mac och PC. Använder man något specialprogram som exempelvis styrning av en CNC-svarv eller ett ovanligt Matematik-program så måste man kolla upp vilket operativsystem detta finns utvecklat för. Apple utvecklar mycket egen programvara och denna finns endast på Mac OS. Detta inkluderar bildbehandling, videoredigering, ordbehandling, kalkylark, presentationsprogram m.m.

Om man är en ”normalanvändare” som gör följande med sin dator:
-> Ordbehandling
-> Mail
-> Surfar på nätet
-> Tittar på film
-> Lyssnar på musik
-> Fixar med film och bilder
…då finns all programvara för både Mac och PC.

Fördelarna med Mac är, enligt mig, framförallt:

1.) Mjukvara och hårdvara är utvecklade av samma företag så allt fungerar tillsammans. Det behövs aldrig installeras några drivrutiner eller extraprogram.

2.) En Mac inleder aldrig dagen med ”Vänta medan jag installerar uppdateringar och startar om datorn.” Något som kan göra den mest hängivna Windows-anhängaren tokig.

3.) Det ingår riktigt bra programvara gratis på Mac. Bildredigering/sortering, filmredigering och ett paket motsvarande Office-paketet finns förinstallerat och kostar inte en krona.

4.) Uppgraderingar är gratis. Till skillnad från Windows där du måste betala för varje ny version av operativsystemet (eller Office-paketet) så ingår all ny programvara från Apple ”för all framtid”. Så länge din dator fungerar och orkar med den nya versionen så kostar det dig inte ett öre att uppgradera.

5.) Virus och skadlig kod är inte ett problem på Mac. Även om det blivit bättre på Windows sedan Windows 10 så finns det fortfarande mycket skräp där ute. Mac är inte drabbat av detta, det beror sannolikt på en kombination av att det är en mindre användarbas (mindre intressant för förbrytarna) samt att Mac OS är väldigt tajt kontrollerat.

Precis som för mobiltelefonerna så finns det billigare alternativ på PC-sidan än på Mac-sidan. Man kan köpa en stationär PC som är ”ok” för 5000:-, den billigaste Mac’en kostar 8495:- (Mac mini). En ”ok” PC-laptop kan man köpa för runt 7-8000:- medan den billigaste Mac-laptopen (MacBook Air) kostar 12495:- Det ska dock sägas att både Mac mini och MacBook Air är snabbare, tystare och svalare än något i liknande prisklass på PC-sidan. Så Mac är dyrare än PC men ser man till prestanda per krona är Mac väldigt mycket mer prisvärd.

Är det jobbigt att byta från Android till iOS eller från Windows till Mac?

Nej, inte direkt. När det gäller mobiltelefonerna så skiljer det sig lika mycket mellan olika version av Android som det skiljer sig mellan Android och iOS. Det tar säkert en dag eller två innan du intuitivt vet vad som sitter var men mer än så är det inte.

När det gäller datorer så skiljer det sig när det kommer till startmeny, var knapparna för att minimera/maximera/stänga sitter och vilka program man använder till vad. Jag skulle säga att en genomgång på 30 minuter och sen är du up and running.

Apple erbjuder gratis vägledning i sina butiker, de erbjuder också hjälp med att föra över information från din gamla dator (även PC) till din nya Mac. Det finns dessutom gratis workshops hos Apple som lär dig använda deras medföljande programvara för att exempelvis klippa film eller redigera bilder.

Vad är skillnaden på en Android-baserad surfplatta och en iPad?

Dels är iPad enormt mycket mer kraftfull (oavsett vilken variant man väljer) än merparten av alla Android-baserade plattor och dels skiljer det sig precis som på telefonerna i operativsystem. iPad använder iPad OS och har tillgång till alla de appar som finns i AppStore. Android-plattorna använder Google Play-store som har ett betydligt sämre utbud av seriösa applikationer.

Samma sak här, det finns mycket billigare Android-plattor än vad det finns iPads men det finns också en anledning till prisskillnaden.

Har du fler funderingar?
Lägg en kommentar nedan så lägger jag till din fråga, och mitt svar, på sidan.